Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

Szardínia mítoszok és legendák 4.

2022. szeptember 23. - La Graciosa

 

kepcapo1.jpg

 

 

A Capo Caccia sziklaszirt, Algherotól 25 km-re van . Hajókirándulást is szerveznek a sziklához, és aki vállalja a gyilkos lépcsőzést, felérve gyönyörű naplementében gyönyörködhet. A jó öreg Platon említi, hogy Heraklész oszlopain túl fejlett civilizáció volt. Az ott élő emberek sokkal magasabb rendűnek tekintették magukat az Isteneknél, mert fejlettebb volt a technológiájuk, a társadalmifejlődésük. Ezért az arrogancia miatt az Istenek egy nap és egy éjszaka alatt elpusztították Atlantist. De hol volt az Atlantisz? Az egyetlen támpont a Heraklész oszlopok, amelyeket gondolják Gibraltárban is. De több elmélet szól amellett, hogy a Szicilia-szorosban voltak a Herkules oszlopok és Szardinia szigetére teszik az elveszett civilizációt, amit egy szörnyű szökőár vagy egy vulkáni robbanás, vagy meteorit becsapodás elpusztított. Platon szerint az Atlantisz kb Kr.e. 10.000 évvel ezelőtt létezhetett, és persze a filozófus és iskola alapító kihasználta a történetet és a politikai utópián kívül egy kis erotikát is csempészett a legendába. Szerinte Poszeidon szigete volt Atlantisz, ahol a tenger istene Létóval szerelembe esett és huncutkodásuk eredmény volt Atlasz. Ő az aki büntiből azóta is a vállain tartja a világot! De vissza e legendához, mit mesélne nekünk ez a szikla, ha beszélni tudna? Mi lenne, ha visszamennénk a múltba, kb.10.000 évet? Mi venne körül bennünket a Capo Caccia tetején? Itt sűllyedt a mélybe az elveszett birodalom? A következő pedig Who is f,,,,,,,king Sardus Pater?   

A felfelé vezető út: 

 capo_2.png

 

 

 

 

Mr. Imre Precíz szólt, hogy helyesen kellene írni vagyis Who the f…. is Sardus Pater! Igaza van, most legalább tudom, hogy végig olvasta!

 

kep_5.png 

A szigeten hanyatlásnak indult a nuragikus kultúra, a női természetet képviselő istenek imádása csökkent, akkor a legenda szerint a szigetre érkezett egy hős, Sardus Pater. Őhozzá köthető Szardinia alapítása. Ez a pasi új civilizációt hozott a szigetre, az addigi női dominancia csökkent, egyre inkább patriarchális társadalmi berendezkedés alakult ki, amit a törzsi háborúk és a főniciaiak gyarmatósítása tettek indokoltá, mivel  harcok miatt egyre jobban a férfiakra tevődött a figyelem, a harcosokra és tengerészekre akik bátran szembeszálltak az ellenséggel. Sardus vagy Sardó, Herkules fia volt és Sardo görög városból érkezett a szigetre, hogy koloniát építsen. Az Antas templomot az ő tiszteletére építették Algherotól 172 km-re a nyugati parton.  Sardus Pater legendához tartozik Bosa város is, amelyet alapított Calmedia, felesége vagy lánya? nem tudjuk. Ez a város 52 km-er távolságra van Algherotól, a nyugati parton. Ebben a városban minden megtalálható egy helyen, középkori városközpont, Serravalle lovagvár és a Temo folyó, az egyetlen hajózható szardíniai folyó. A következő legenda igazi csemege lesz, sárkányról, szűz leányokról és hős megmentőről szó

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr5717934173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása