Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

Burkolj burkoltot!

2017. december 04. - La Graciosa

A holland konyhaművészet nem a leghíresebb a világon, pedig a 2017-es Bocuse d’Or szakácsversenyen hetedik helyezést értek el Svájcot, Belgiumot, Dániát és Észtországot legyőzve. A hollandokat én másért szeretem, a finom trappista sörért, az érett gouda sajtért, és az édes-mézes stroopwafelért. Az apeldoorni piac egyik népszerű street foodját, a heringet is kedvelem. Az apró, nyers, megpucolt heringet kibelezik és hagyma kockákkal papírtányéron adják, csak úgy natúr, de mégis kellemes kombináció a hideg hal és az enyhén csípős hagyma íz.

De a kedvenc holland ételem a boerkool, a parasztkáposzta nevű, boer-paraszt, kool-káposzta. Az apróra szeletelt, megpucolt krumplit felteszem főni sós vízbe, félidőben hozzáteszem az apróra vágott boerkool nevű sötétzöld fodros kelt, majd az utolsó 15 percre beteszek a lábasba még egy pár nagyon finoman füstölt szafaládét is, a legjobb a Hema worst.

wp_20171028_17_51_52_pro_1.jpg

Amikor már puha a krumpli, kiveszem a szafaládét a lábasból és többit összetöröm, vajjal elkeverem, majd sült bacont teszek még hozzá.

wp_20171028_17_51_45_pro_1.jpg

A kolbásztól kellemes füstölt hús íze van a krumplinak. A boerkool-t meglocsolom szafttal és a tetejére visszateszem a megfőtt szafaládét.

wp_20171028_17_57_10_pro_1.jpg

A másik holland főétel a zuurkool, a krumplis savanyú káposzta, szintén kedvencem. Készítésének is hasonló a menete, a pucolt apróra vágott krumplit összefőzöm savanyú káposztával, az utolsó 15 percre beteszem a lábasba a füstölt szafaládét is. Kiveszem a szafaládét és összetöröm a puha krumplit és a savanyú káposztát, majd teszek hozzá vajat, ananászt, mazsolát, és sült bacont, és íme kész a zuurkool vagyis a zuur – savanyú, kool-káposzta! Jó étvágyat!

Találkozzunk a www.hollanding.hu-n!!!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1413429457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása