A holland konyhaművészet nem a leghíresebb a világon, pedig a 2017-es Bocuse d’Or szakácsversenyen hetedik helyezést értek el Svájcot, Belgiumot, Dániát és Észtországot legyőzve. A hollandokat én másért szeretem, a finom trappista sörért, az érett gouda sajtért, és az édes-mézes stroopwafelért. Az apeldoorni piac egyik népszerű street foodját, a heringet is kedvelem. Az apró, nyers, megpucolt heringet kibelezik és hagyma kockákkal papírtányéron adják, csak úgy natúr, de mégis kellemes kombináció a hideg hal és az enyhén csípős hagyma íz.
De a kedvenc holland ételem a boerkool, a parasztkáposzta nevű, boer-paraszt, kool-káposzta. Az apróra szeletelt, megpucolt krumplit felteszem főni sós vízbe, félidőben hozzáteszem az apróra vágott boerkool nevű sötétzöld fodros kelt, majd az utolsó 15 percre beteszek a lábasba még egy pár nagyon finoman füstölt szafaládét is, a legjobb a Hema worst.
Amikor már puha a krumpli, kiveszem a szafaládét a lábasból és többit összetöröm, vajjal elkeverem, majd sült bacont teszek még hozzá.
A kolbásztól kellemes füstölt hús íze van a krumplinak. A boerkool-t meglocsolom szafttal és a tetejére visszateszem a megfőtt szafaládét.
A másik holland főétel a zuurkool, a krumplis savanyú káposzta, szintén kedvencem. Készítésének is hasonló a menete, a pucolt apróra vágott krumplit összefőzöm savanyú káposztával, az utolsó 15 percre beteszem a lábasba a füstölt szafaládét is. Kiveszem a szafaládét és összetöröm a puha krumplit és a savanyú káposztát, majd teszek hozzá vajat, ananászt, mazsolát, és sült bacont, és íme kész a zuurkool vagyis a zuur – savanyú, kool-káposzta! Jó étvágyat!
Találkozzunk a www.hollanding.hu-n!!!