Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

A roermondi krumplinyomó

2018. február 27. - La Graciosa

Az eindhoveni repülőtérről délre, Hollandia Limburg tartománya felé indultunk. Thornban, a „ Fehér falu” nevű városban álltunk meg először, erről az Adó csökkentése Thornban blog-ban lehet olvasni. Aztán folytattuk az utunkat és nemsokára megérkeztünk Roermondba.

img_0868.JPG

A város neve a földrajzi elhelyezkedéséből ered. Mivel a Roer patak torkolatánál és a Maas folyó mellett fekszik, azért magyarra fordítva „Roer folyót védő” nevet kapta.

wp_20180207_11_41_45_pro.jpg

Miután elintéztük a parkolójegyet, dideregve és gyalogosan elindultunk a főtér irányába. Szerencsénkre az általunk jól ismert Hema áruházlánc itt is nyitott egy üzletet, ahol az étteremben egy forró, nagyon ízletes sárgaborsó levest, sült baconnal és ropogós pirítóssal ettünk ebédre, aztán a capuccinot iszogatva élveztem a Roermond multi-kulti színeit, Észak-Afrika, polinéz, maluku és ázsiai arcokat.

Az étteremben felmelegedtünk és jobb hangulatban indultunk felfedezni a várost. A főtéren piac volt, friss zöldség, gyümölcs, hal, hús. A hideg idő ellenére sokan nézelődtek, vásároltak. Mogorva, kendős, tetovált homlokú, öreg, arab asszony nézett farkasszemet velem, amikor feléje irányítottam a fényképezőgépemet.

wp_20180207_11_25_06_pro.jpg

Roermond város csatornák által szegélyezett, majdnem teljesen kör alakú. Az első történelmi írásos említése 1213-ból való, abból az apropóból, hogy a nem túl dicsőséges és népszerű IV. Ottó, a Német-Római Birodalom császára az egész várost földig romboltatta. De aztán újjáépítették és 1232-ben a városi jogokat is megkapta. 1543-ban spanyol kézre került a város, aztán következett háromszáz év, ha éppen nem volt önálló városállam, akkor hol Németországhoz, hol Hollandiához, hol Belgiumhoz tartozott. Még a távoli Ausztria is megszállta egy rövid időre. A várost 1814. január 13-án a francia megszállás alól az orosz cári hadsereg szabadította fel, ezzel véget ért az Ancien Régime kora is. Roermond végül 1866 óta Hollandiához tartozik. A II. Világháború végén, heves harcok után 1945. március 1-én az amerikai hadsereg foglalta el a várost. Amerikaiak még nem jártak hadsereggel a városban, ez is megtörtént. Még szerencse, hogy nem lett az USA 51. szövetségi állama! 

Sétánk során élveztük a XV. században épült Sint Christoffel gótikus templom szabályszerű gótikáját, melynek tornyában Szent Kristóf rézszobra áll. Próbáltuk meg kitalálni a barokk városháza harangtornyán, a különböző apró figurák milyen mesterségeket szimbolizálnak.

wp_20180207_10_46_17_pro.jpg

A városháza nagytermének falain a XVII-XVIII. századi, Habsburgok portréit láthattuk volna, ha bemegyünk, de nem mentünk be. Érdemes még elmenni a négy méter magas, kétemeletnyi Rattentoren, Patkány toronyhoz is, ami 1388-ban épült és a városfal sarok bástyája.  

wp_20180207_11_41_29_pro.jpg

A Maas folyón a Roer-híd 1771-ben készült. A II. Világháborúban teljesen lerombolták, de eredeti formájában újjáépítették. A város fő látványossága, a Munsterkert, a XIII. század elején épült román stílusú. A rajnai építészet egyik nagyszerű alkotása. Az átépítése a XIX században, Pierre Cuypers építész vezetésével történt, véleményem szerint barbár módon.

A XIII. században, a nem túl dicsőséges és népszerű IV. Ottó a Német-Római Birodalom császár lerombolta a várost, így azt a korszellemnek megfelelően építették újjá. Német hatásra, konzervatív, román stílusban tervezték meg a templomot, annak ellenére, hogy Franciaországban és Angliában már hódított a könnyed gótika. Az építők a közeli aacheni dóm oktogonját vették alapul, és arra emeltek egy tornyot.  Az 1250-es években a főépület után elkészült a templom nyugati szárnya is. Szűz Mária tiszteletére szentelték fel a templomot, flamandul Onze Lieve Vrouwe Kerk a neve, de egyszerűen Munsterkerknek nevezik napjainkban.

Néztem a templomot és valami nem stimmelt. A disszonáns, egymásra rakott stílusok nyugtalanság hangulatát keltették bennem. Az interneten rákerestem és mindenre magyarázatot kaptam. A belső teret a XVIII. században barokkosra alakították, akkor emeltek a nyugati rész fölé, egy négyzet alaprajzú barokk stílusú tornyot. De a XIX. század második felétől elindult a régióban a barokkos stílusból való visszaalakítás, aminek nagy híve volt Pierre Cuypers, helyi építész. A barokk harangtornyot lebontotta, ez még rendben. De minek kellett helyébe két oda nem illő új harangtornyot építeni? A nyugati oldalon soha nem volt torony, így ez a megoldás nem volt korhű és ettől ez az oldal egy groteszk megoldást kapott. A másik ormótlan, stílusidegen Cuypers féle megoldás a tornyokra tervezett tripla ablak volt, ami megint disszonáns, zavaró látvány. Aztán következett az építész által megálmodott belső tér neogótikus átalakítása, ami legalább nem volt olyan barbár, mint a külső részek átépítése. A XX. században a belső teret aztán helyreállították neoromán stílusban.

wp_20180207_11_29_56_pro.jpg

A roermondi székesegyház ékes példája annak, hogy Hogyan Ne Nyúljunk egy történelmi épülethez.

A stílusidegenség nem csak a templom tornyai és falai között volt jelen. A Munsterkerk előtt vurstli, csillogó színes lakókocsik, és egy nyitott, álló WC is rontotta a összképet. A giccses vásári építmények és az illetlen illemhely mellett a két tripla ablakos harangtorony, a Cruypers féle barbár alkotás eltörpült. 

wp_20180207_10_52_35_pro.jpg

Roermond a XV. századi boszorkánypereiről is híres. 1581-ben Kael Merrie-t, azért fogták el, mert ha a konyhában tartózkodott szerencsétlen, az asszonyok nem tudták a vajat megköpülni. Állítólag egyszer megbénított egy malacot és gyerekeket betegített meg rendszeresen. Természetesen tagadta az eszement vádakat, erre a város vezetése „csak” száműzte a városból Kaelt. Sajnos a város szélén morc spanyol katonákkal találkozott, és amikor kiderült a „bűne” a zsoldosok újra bíráskodtak felette és büntetésül a Maas folyóba fojtották.

A másik roermondi boszorkányper 1613-ban történt, amikor Entje Gellis bábát és társait azzal vádolták meg, hogy halált és vetélést okoztak a terhes nőknek a fekete mágia gyakorlása miatt. Az XV. században az állapotos nőknek nehéz volt a helyzetük a járványok, a fertőzések és a babonák miatt. Például a középkorban a terhesség hetedik hónapjától hat héten keresztül böjtölt a kismama.  A szülésnél pedig ügyeltek arra, hogy kék lánggal égjen a gyertya, mert ez annak a jele volt, hogy gonosz szellem nem kószál környéken. A bábákat nagyon tisztelték, rendszeresen kaptak fizetést, betegség esetén előfordult, hogy hozzájuk fordultak tanácsért, és sör, tea, kávé és pálinka adója alól is mentesültek. Mégis perbe fogták őket és Entje a kínzások során bevallott mindent, amiért máglyára küldték társaival együtt. 

A boszorkánypereken és az elfuserált templom felújításon kívül még két szomorú történet kapcsolódik Roermond városhoz. Az IRA terroristái, 1988 májusában, az Angol Királyi Légierő, Németországban, Wildenrathban állomásozó három angol pilótáját lőtték le a nyílt utcán. Aztán két évvel később, 1990 májusában ugyanilyen támadás történt, két ausztrál turistát lőttek le a város központjában. Az ausztrálok hibája csak az volt, hogy rosszkor voltak rossz helyen és angol rendszámú jobbkormányos autót vezettek. A terroristák angol katonáknak hitték őket és lőttek. Lehet, hogy szegény ausztrál turisták ragaszkodtak a számukra megszokott jobb oldali vezetéshez és ezért bérelték az angol autót? Így lett sajnos Roermond az egyetlen holland város, ahol az IRA terrorcselekményeket hajtott végre.

wp_20180207_11_43_53_pro.jpg

A parkolójegyünk ideje lejárt, utolsó pillantást vetettünk a Munsterkerk torony stílus tobzódására, majd barátságos színes lakótelepi házakkal szemben parkoló kocsinkba beszálltunk és irány haza, Apeldoornba. Útközben az egyik fiam Magyarországról küldött egy fényképet a krumpli nyomónkról. Azt kérdezte, hogy ezt a gofri sütésénél tudja-e használni? Jó lett volna, ha Cuypers is megkérdezi építész társát a krumplinyomóról.

krumplinyomo.jpg

 

Találkozzunk a www.hollanding.hu-n!!!

 

Forrás: Studio Csany, Wikipédia, rajnaikozepkor.blog.hu, noiportal.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr6113702496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása