Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

Szardínia mítoszok és legendák 2.

2022. szeptember 18. - La Graciosa

kep1.png

Igen, tündérek léteznek és léteztek! Szardínia sem kívétel. A misztikus Domus de Janas vagyis Tündérek házai a bizonyítékok erre. Ezek a tündéri lények 25 cm magasak, csinosak és roppant előkelőek voltak. A képen látható sziklaképződményben éltek a pre-nuragikus időkben. Nem elírás, a pre-nuragikus korszak Szardínia szigetén a barlanglakó periodus. Egyébként a Nuragic kultúra Kr.e.XVIII századig az első bronkorban jelenik meg, és Szardíniára jellemző. De térjünk vissza a kis tündéri lényeinkre, akik hangulatuktól függően kedvesek, vagy őrültek voltak,  akik megsegítették az embereket, vagy éppen szégyent hoztak a szigetlakókra. A legendákhoz híven, legyen az Mátyás király vagy Robin Hood vagy Rózsa Sanyink, igen, ők is a kapzsi embereket büntették, a becsületeseket pedig megsegítették. Gondolhatjuk, hogy nem voltak ezért hosszúéletűek, nem volt nagyon népszerű a tevékenység itt Szardínia szigetén sem. Miután eltüntek innen, az üressé vált “tündérházakba” temetkeztek a szigetlakók. Ezek a kis sziklalukak, oduk Olbiától délre, Galtelli falunál tekinthetők meg. Ha voltak mini lények a szigeten, akkor óriások is éltek itt, jing és jang, na erről szól következő rejtély.

 

 

 kep2.png

Még mindig a nuragikus korszakba tart az időutazásunk, ennek a történelmi korszaknak rejtélyes emlékeit, titkait tovább kutatva találtam rá az Óriássírokra, melyek a Sinis félszigeten borzolják a látogatók idegeit. A sziget nyugati partján van ez a félsziget, csücskében a Capo San Marco nevű hely, kb 100 km Algherotól. Ide építették az óríás szigetlakók a sírjaikat. A faragott kövek 4 méter magasak, több tonna a súlyúk. A bátor látogató belépve a sírba, egy belvárosi polgári lakás belmagasságára csodálkozhat rá, minimum 3 méter. De nem csak a kövek mesélnek, hanem az itt talált nagy méretű csontok is. A legenda szerint az emberek előtt voltak a szigeten az óriások és nem haltak ki, hanem a szigetlakók között rejtőzködve élnek tovább. Ez egy tipikus rosszgyerek ijesztgetős mitosz. De az építkezés, a hatalmas kövek mozgatása tiszteletet ébreszt a szigetlakók iránt, akik az akkori eszközökkel ezeket a hatalmas kőtömböket megmozgatták, faragták. A világ másik pontján lévő 887 darab Moai kőszobor a Húsvét szigeteken is hasonló, melyeknek az átlagmagasságuk 4 méter, a legmagasabb kőfej 20 méter, de nem készült el. Vajon miért? De ez egy másik rejtély, a világ másik oldalán, oda most nem utazunk! Ma a szardiniai Óriássírokról meséltem, legközelebb pedig ezeknek az óriásoknak a szobrai következnek.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr417934145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása