Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

A Sólyomvár Bársony barlangjában is karácsonyi vásár!

2017. december 02. - La Graciosa

Eindhoven városon keresztül, ahol a Philips cég a XX. század elején 10.000 munkáslakást épített, ahol múzeuma van a teherautó gyártásnak, és ahol több mint fél éve a repülőtér mellett összedőlt egy épülő parkolóház, az A2 jelzésű autópályán Limburg tartomány székhelye, Maastricht felé tartottunk.

wp_20171122_08_42_14_pro_1.jpg

Az időjárás szürke, szemerkélő esős volt, nem voltak színek, formák, csak egyhangú és szomorú táj. Ennek ellenére lehet ez inspiráló is, innen nem messze van Nuenen falu, ahol az 1880-as évek elején a szüleivel lakott a ragyogó sárga napraforgók festője, Vincent van Gogh. A környékről összeszedett két barátot, egy tímárt és egy ötvösmestert, akik amatőr festők voltak és rajongással néztek Vincentre. Együtt járták be ezt a tanyákkal teleszórt, egyhangú, sík vidéket tájképnek való témát keresve.

Az autópályák ingyenesek és nagyon jó minőségűek Hollandiában, az autóvezetők végtelenül türelmesek és előzékenyek. Szeretek Hollandiában vezetni! Ahogy haladtunk délre, egyre sűrűbben láttam az út mentén beépített füstölgő ipari területeket,tulajdonképpen a Ruhr vidék végnyúlványa ez az országrész. Kőolaj és földgáz finomítók mogorva épületei burkolóztak be a novemberi ködbe. Born város mellett haladtunk el, ahol a Mini Morris gyártása zajlik a VDL NEDCAR cégnél.

Végre megérkeztünk a Sólyomvárba, vagyis Valkenburgbe, ahol Európa legrégibb és legnagyobb földalatti karácsonyi vásárát rendezik, egy XI. században épített barlangrendszerben. Kusza átjárók, széles folyosók, titokzatos termek teszi még izgalmasabbá a földalatti kalandozást.

wp_20171129_11_28_23_pro.jpg

Valkenburgben a karácsonyi vásár november 17-től december 23-ig tart, és ezalatt az idő alatt hetente kétszer, 25 perces jelmezes felvonulást is rendeznek. Az óvárosba két középkori várkapun keresztül lehet bejutni, amely fölött van Hollandia legmagasabb pontjára épült vára, a XII. századi Valkenburg-várkastély, sajnos csak a romjai maradtak meg napjainkra. A városon keresztül folyik a Geul folyó, ami felett hangulatos gyalogos hidak vezetnek át.

img_1059.jpg

A városka főterén, az egyik várkapunál is volt egy karácsonyi vásár, de minket a barlangi érdekelt jobban. A földalatti karácsonyi vásárt a Bársony barlangban 20 éve, a Községi barlangban pedig 32 éve rendezik meg. A hőmérséklet állandó a föld alatt, 12 fok, ezért nyáron javasolják a meleg ruhát a látogatáshoz. Nekünk most a barlang hőmérséklete nagyon kellemes volt a kinti zord, novemberi hideg, és szitáló esőhöz képest.

img_1019.jpg

A hegy belsejében tíz méter mélyen, hosszú és tágas folyosókon sétáltunk végig a sok csillogó, villogó karácsonyi vagy Mikulás díszlet, illetve az árusok bódéi között.  

img_1050.jpg

A vásárban kóstoltunk frissen sült diós és aszalt vörös áfonyás stroopwafelt, a karamellás édes, mézes ostyát. Gyönyörködtünk természetes anyagból fából, háncsból, szalmából készített dísztárgyakban. Fantasztikus választék volt világítós, színes karácsonyfadíszekből, volt havas városmakett és láttam leddel világítós festményeket is.

wp_20171129_11_25_26_pro.jpg

Végigszagoltunk különböző illatú gyertyákat, mártogattunk fűszeres olajba kenyeret és az édes likőr kóstolása sem maradt el.

wp_20171129_12_07_31_pro.jpg

Az egyedi ezüst ékszerektől a női, gyerek és férfiruhákig minden kapható, különböző vicces feliratú pólókból is válogathattunk kedvünkre, és természetesen a műanyag neonszínű síneken körbe futó, villogó és muzsikáló kínai kisvasút sem hiányzott a kínálatból.

A jól faragható széles márga folyosókon, termekben akár egy lovas kocsi is elférhet.

wp_20171129_11_20_57_pro.jpg

A barlang falain ősi fém emlékek, szobrok, falfreskók és domborművek láthatók.

wp_20171129_15_15_22_pro.jpg

A római katakombákat utánozva építették ki az egykori kőbánya járatait.

wp_20171129_15_16_09_pro.jpg

A barlangokban söröző, kávézó állt a szomjas és fáradt látogatók rendelkezésére.

img_1015.jpg

A karácsonyi vásáron kívül is látogathatóak ezek a barlangok, rendeznek itt fény és hangjátékot, amivel fokozzák a földalatti élményt. Lehet kisvonattal, vagy gyalogosan fejlámpákkal, vagy kerékpárral bejárni a barlangrendszert. Speciális kardános kerékpárt kapnak a sportos látogatók, így kímélik meg a bicikli láncát a nedves barlangi levegőtől. De Valkenburg nem csak a földalatti kerékpáros eseményeiről híres, az UCI Kerékpár Világbajnokságot már ötször rendezték meg itt, és kétszer volt a Tour de France egyik szakaszának befutó városa.

Maastricht alatt is van egy 5 km hosszú barlangrendszer, annak az az érdekessége, hogy van olyan kijárata, ami a szomszédos Belgiumban vezet át, de ez egy másik blog téma lesz, és az érdeklődöknek www.hollanding.hu keretében szervezek Limburg tartományba is tematikus túrákat, Thor, Valkenburg, Maastricht városlátogatással.

wp_20171129_11_14_17_pro_1.jpg

Búcsút mondtunk a barlangoknak és korgó gyomorral vendéglőt kerestünk. Az óvárosban a sétáló utca, mint a budapesti Ráday utca, tele volt hívogató, hangulatos vendéglőkkel. Mi a Munt, Érme nevű éttermet választottuk. A kandallóban barátságosan égett a tűz, a fehér, karácsonyi díszítéssel ünnepi hangulatot varázsoltak és a falakon a sötétbarna faburkolat a középkor hangulatát idézte meg az étterembe.

wp_20171129_15_42_18_pro.jpg

Valkenburg az izgalmas várromok, rejtélyes barlangok, sötét katakombák, nyugodt csatornák, íves hidak, girbe-gurba macskaköves utcák, és hangulatos éttermek élményvárosa. 

Találkozzunk a www.Hollanding.hu-n is!!!!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr5313410709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása