Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

Szardínia mítoszok és legendák 1.

A hosszú élet titka!

2022. szeptember 18. - La Graciosa

A New York Times többszörös bestseller-írója Dan Buettner öt olyan helyet jelölt meg a világon, az úgynevezett kék zónákat, ahol szemtelenül és bosszantóan magas életkort élnek meg az ott lakók. Japánban-Okinawa, Costa Ricában-Nocoya, Görögországban-Ikaria, Kaliforniában-Loma Linda és a mi cél szigetünk Szardínia is. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha most gyorsan odaköltözünk, akkor puff, már túl vagyunk a 100-on, mert kell hozzá egy M26 marker egy ritka genetikai tényező, ami a rendszeres és megszokott életvitel folytatása esetében, mint halászat, vadászat, saját termesztésű termények biztosítható, az étkezésben bőséges tej sajt termékek, többek között a magas omega-3 zsírsavtartalmú híres pecorino sajt, friss kertben szedett zöldségek és hús, hal csak ünnepnapokon, de ne csak együnk, hanem igyunk is, mondta az öreg Kiss, hosszú élet receptjéhez tartozik a gyakori és mérsékelt borozgatás  a helyi grenache szőlőből készült Cannon di Sardegna 1-2 pohárral, amit egy hosszú séta kövessen, irány a család, látogassuk meg a rokonokat, és a depresszióra hajlamosakat is jobb kedvre derítjük, ha vörös fejjel dülöngélve megjelenünk 1-2 pohár bor után az udvarukba, majd egy két viccet elsütve hangosan röhögni, nevetni, kacagni, kuncogni, vihogni, kacarászni, hahotázni kezdünk addig, amig valaki a péklapáttal fejbe csap, Eddig tartott a hosszúélet titka, ami nem is olyan hosszú élet. 

Mitoszok, legendák és rejtélyek Szardínián is vannak, keresgéltem egy kicsit, és ha nem tiltakoztok, akkor szívesen megosztok veletek mindennap egy szardíniai rejtélyt, mítoszt, legendát.

3373687c9f59da659f9bebd69b83f0a8.jpg

 

Az első és a leghíresebb a Nóra sztéléje, ie. 8 század. És máris itt egy csavar. Nóra nem egy vérszomjas történelmi nőszemély, hanem egy fontos főniciai város, majd pun és római gyarmat volt. Mi a szöveg rajta? Mese a hősről, aki túl élt egy vihart, majd megérkezett a szigetre és új várost éppített? Vagy ima, amelyben köszönetet mondanak az új templom szentelésénél? Vagy a kor harcosainak egy ókori felirata?  Az biztos, hogy ez az első dokumentum ahol Szardjnnia SRDN név megjelenik. Hogy került ide? Miért építették be a pólai Sant’Efisio templomfalba? Rejtély, mitosz, legenda!. 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr8217844237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása