Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

A ruha megteszi az embert......

Hipszterek és muszlimok

2019. március 07. - La Graciosa

Rotterdamban 2018 tavaszán ért véget egy négy éve tartó izgalmas vándor fotóprojekt. Shirin Mirachor a kiállítás kitalálója a vallás, a sztereotípiáka és az identitás kapcsolatát vizsgálta. Az általa rendezett  Hipszter - Muszlim című fotóprojekt és kiállítás játékos, könnyed módon kívánta bemutatni az emberi előítéleteket. Amszterdamban, Antwerpenben, Brüsszelben és végül Rotterdamban láthatták az érdeklődök a kiállított fotókat.. A fotókkal az alkotók provokálták a látogatókat, hogy nézzenek a szakáll alá. Például a brüsszeli kiállítás helyszínét szimbolikusan választották ki a rendezők, arra a területre esett a választás, ahol egy csatorna jelzi Brüsszel és a hírhedt Molenbeek közötti határt. Ezt a városrészt tartják Európa dzsihád fővárosának, a madridi bombatámadás egyik elkövetője innen származott illetve Mehdi Nemmouche, aki megtámadta a brüsszeli zsidó múzeumot is élt itt egy ideig.

A muszlimok és a hipszterek gyakran ugyanazon a környéken élnek, mint amilyen az Amszterdam-Nyugat vagy a Borgerhout. Keresik-e vajon egymás társaságát? Hogyan néznek a társadalomra? Vannak-e hasonlóságok vagy különbségek közöttük? Shirin Mirachora ezzel a kiállítással szerette volna előmozdítani az emberek közötti beszélgetést ebben a témában. A projekt több, mint egy egyszerű fotókiállítás, ahol a képeken egymás ruháit hordják a modellek.

Tjeerd hipszter, Qasim muszlim, mindketten szakállt viselnek, de ezen kívül nincs több hasonlóság közöttük. Cseréljük meg a ruháikat, lássuk milyen reakciót vált ki!

A képen muszlimok és hipszterek ugyanabban a ruhában vannak, mint ahogy a fotóstúdióba érkeztek.

A férfiak felcserélték a ruháikat, a muszlim felvette a hipszterét és fordítva.

"Remélem, hogy amikor az emberek látnak engem a képen, azt gondolják: milyen felületes és felszínesen az a véleményalkotás, ami csak a ruhán alapul. Amikor valaki megcseréli a ruháit, akkor a vélemény is megváltozik. Remélem, hogy az emberek ezek után tudatosabban kezelik az előítéleteiket. " mondta Tjeerd a hipszter, az első képen szereplő férfi. 

A szakáll viselet nagy divat az egész világon, a modern férfiassághoz kapcsolódik, de ennek ellenére a konzervatív gondolkodóknál ez összekapcsolódik a muzulmánokkal, és a terrorizmussal.

Ali és Jan

Ayoub és Bas

Francesco és Abderrahim

Peter és Hicham

Zen és Yassin

A kiállítás záró estéjén a rendező és a vendégek az identitásról, együttélésről, előítéletről, toleranciáról beszélgettek. A kiállítás célja az volt, hogy látogatókban elindítson egy folyamatot. Ne csak azt mondják majd a képek láttán „Nézd milyen vicces, ruhát cseréltek a modellek.", hanem megvizsgálják az identitásról, előítéletről alkotott fogalmukat.

Forrás: http://doyougetme.world/hipstermuslimproject/

Fotók: Kasimir Szekeres, Get Me, Willem Sluyterman van Loo

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1414376647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása