Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

Veluwe séta

2017. október 26. - La Graciosa

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy napon Hollandia keleti tartományának egyik falujába költözöm. Az alma tüskéjéről elnevezett falu Apeldoorn, Európa egyik legnépesebb faluja, 160.000 lakosú. Ekkora létszámmal lehetne város is, de nem az. A budapesti pörgős nagyvárosi élet után belecsöppentem egy nyugodt, lassú holland tempóba. A hollandok végtelenül udvariasak, előzékenyek kocsival és biciklivel is. A kisvárosi élet ritmusát kezdem megszokni, sőt egyre jobban tetszik. Egy senior ház hatodik emeltén bérlünk kétszobás, délnyugatra néző lakást. Pompás kilátásunk van a HogVeluwe Nemzeti Parkra, ez a természetjárók egyik kedvenc helye.

veluwe_dunek.jpg

A HogeVeluwe Nemzeti Park Alapítása a Kröller-Müller házaspár nevéhez fűződik, akik egy vadászházat vásároltak ebben az erdőben, 1909 körül. A férj vadászott, a feleség műkincseket gyűjtött. A parkot benépesítették állatokkal muflonokkal, vaddisznókkal, gímszarvasokkal. A házaspár 11.500 darab műalkotást vásárolt fel 1907 és 1922 között. Az egyre több műkincsnek nagyobb hely kellett, ezért múzeum kialakítására is sor került. Itt, az erdő mélyén látogatható a múzeum, ahol Picasso, Van Gogh, Claude Monet, Georges Seurat, Fernand Leger és Piet Mondrian festményeit élvezhetjük, illetve itt van Európa legnagyobb szabadtéri szoborparkja is. Ez volt a XX. század egyik legnagyobb magángyűjteménye. Aztán a házaspár 1935-ben átadta egy állami alapítványnak a parkot, és a múzeumot, financiális nehézségeik miatt. Vajon miért mondtak le életük értelméről? Közeledett a II. világháború sötét árnya? 

portrait_of_helene_muller_and_anton_kroller.jpg

A nemzeti park állatait kerítéssel és az úttestbe épített vadriasztó ráccsal akadályozzák meg, hogy kimenjenek a park területéről. Gyakran lemegyünk sétálni a parkba, van itt majompark, romantikus tóval, éttermekkel és egy fa szerkezetű kilátó is. Az erdő mélyén egy nagy karámban vannak vaddisznók, ahol egészen közelről lehet őket látni, de szabadon is találkozhatunk állatokkal. Egyszer rábukkantunk egy prehisztórikus tanyára is. Eredeti formájában felépített vaskori települést találtunk a sűrűben, laza kerítéssel körbe véve. Kíváncsian beléptünk a nyitott kapun a szürkemarha koponya és szarv alatt a területre, ahol természetes anyagból építettek fel mindent. Egy tarka élő disznó is volt az egyik fakarámban. A kunyhók mellett karókat és oszlopokat láttunk, melyeknek fontos funkciói  lehettek, majd egy totem fej, sámán dob és egy központi részen padok között sétáltunk tovább. Rácsodálkoztunk a tanya központi részén egy totemjelvényekkel teli aggatott oszlopra, aztán észrevettünk a távolban egy bőrruhás, testes férfit, aki egy kis gyereket lovagoltatott a térdén. Illetlennek éreztük, hogy hívás nélkül bementünk a tanyára, ezért szép csendben kisétáltunk a lapockacsontos másik kapun. A WC-k mellett haladtunk el, volt női és férfi fülke, az álló típusú. A fülkét diszkréten függönnyel takarták el és alul fémből készült tálca volt, középen lukkal. A kapu mellett kívül egy tábla figyelmeztetett, hogy idegeneknek tilos a belépés, és még a paragrafusokat is felsorolták, amivel büntetik a hívatlan kíváncsiskodókat. Hm, így jártunk! A kaputól nem messze parkoló autók álltak egymás mellett, ami a civilizáció hangulatát hozták vissza. A bejáratnál ládákat láttunk, műanyag szemetet tettek azokba. A ládákra kis matrica volt felragasztva, hollandul írtak rá valamit, és egy weboldal címe is volt rajta. Mikor hazaértünk a sétánkból, első dolgunk volt megnézni a weboldalt, ahol vaskori táborozási lehetőséget ajánlottak  felnőtteknek, gyerekeknek. Lehetőséget kínálnak kilépni a mindennapos taposó malomból, egy világot, ahol nincs internet, és telefon, de van idő, és nyugalom.

park_vaskori_telepules.jpg

Vajon meg tudunk-e változni visszatérve a vaskorba? Meddig bírjuk a civilizáció nélküli világot? Milyen a visszatérés a XXI. századba?

Találkozzunk a www.hollanding.hu -n!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr8713087600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása