Van az úgy.....

Úti-lapok

Úti-lapok

Szardínia mítoszok és legendák 5.

2022. szeptember 23. - La Graciosa

kep_6.jpg

A sziget keleti oldalán van a Golgo fensík, ehhez közel Baunei város, ahol nagyon népszerű a bokrokban megbújó, vérszomjas Scultone vagyis európai sárkány meséje.  A legenda szerint ezen a fensíkon élt egy hatalmas, rücskös, pikkelyes, bűzt okádó  sárkány, aki úgy ölte meg az embereket, hogy aki a szemébe nézett az örökre kövé dermedt. A sárkányt csak az évente feláldozott fiatal szűzlányok nyugtatták meg. Valószínüleg nincs rokonságba a mi Süsünkkel aki kedélyesen köszöntette az arra járó  lovagot: Üdvözöllek dícső lovag, szép a ruhád, szép a lovad!….. na jó ebből elég, hallom énekelni a szoba másik feléből Bodrogit! De mi a happy end? Szent Péter éppen arra járt, és találkozott egy keservesen síró lánnyal, aki a következő áldozata lett volna a sárkánynak. A bátor Petya persze ezt nem hagyhatta és megígérte a városlakóknak, hogy megöli a sárkányt, ha építenek egy templomot. A sikeres alku után a fensíkon találkozott Petya  a bűzlő, agresszív szűz lányokra vágyó sárkánnyal, akit a farkánál fogva (hol máshol?)  megragadott majd rázta, rázta míg megnyílt a föld a lába alatt, mint egy fotocellás ajtó és a hős Petyánk ledobta a szörnyeteget a mélybe, egyenesen le a pokolba. A Su Sterru nevű barlang az a hely, ahova a sárkányt ledobta és ma látogatható ez a hely, csak szűzlányokkal óvatosan, nehogy megint  előcsalogassuk a kéjsóvár sárkányt!  

 

 kep_7.png

Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Mi volt előbb az ördög nyerge, ez a sajátos sziklaképződmény vagy a kénköves bűzt árasztó patás? De kezdjük az elején, Golfo degli Angeli, az angyalok öblénél született a legenda a Sella del Diavolo vagyis az ördög nyerge sajátos sziklaképződményéről. A helyiek szerint az arra járó Lucifert teljesen elbűvölte Cagliari város szépséges tengerpartja, ami Algherotól 245 km majdnem 3 óra távolságban van. A pokol ura elképesztő hatalom mámorában úgy döntött, hogy megszerzi ezt az öblöt. De Isten szeme mindent lát, így hamar lebukott Lucifer, mint illegális területfoglaló és engedély nélkül építkező. A jó Isten egy csapat angyalt küldött, hogy megalkadályozzák Lucifert a tevékenységében. Egymásnak feszült a jó és a rossz, de hol a csúf? Ja, az más! Ez nem western! Lényeg, hogy a csatából az angyalok kerültek ki győztesként, és Lucifer megalázó vereséget szenvedett. A sziklaképződményről pedig azt tartják, hogy a harc végén az angyalok Lucifert felülről odavágták a sziklához. Az öböl Angyal nevet kapott és állítlag a városlakók között sok az álruhás, rejtőzködő angyal, ők védik az öblöt az ördög tervétől. Remélem sikerül nekik!

A legendáknak ennyi, a köv. téma valami közös Szardinia és Korzika jelkép rendszerében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabozsuzsi.blog.hu/api/trackback/id/tr7817938026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása